tisdag 2 maj 2017

Valborg på Hästviken

1 maj helgen blev det som vanligt Husbussens vänners årsmöte, i år på Hammarö och Hästviken.
Det kom mellan 35 och 40 bussar under fredagen till Hästviken.
 Fredagen var det mest samling och vi  hälsning på varandra, nya som gamla medlemmar och kollade lite på deras bussar.






Lördagen var vi på utflykt till Alster och Värmlandsbuss veteraners lokaler, där de renoverar och reparerar gamla bussar. 



Postbilen är från 1932, POSTDELIGENS 78 är betekningen på den. Den trafikerade Råda, Sysslebäck, Långflon. Bussen saknade värme och därför fanns postens original vargpäls från 20 talet med. Motorn är en Scania-vabis sexcylindrig bensin motor på 100 hkr. 1940 monterades det gengas på den. Det är original motorn som sitter i, den har gått ca 70000 mil. Det finns skidor till framhjulen till den oxå. Men det konstiga är att den har bara broms på bakhjulen, blev man tvungen att sakta farten fick man växla ner för att sänka farten. Om man skulle stanna så fick man ju bromsa som vanligt med då bromsade det till den stannade. det finns ingen funktion som gör att bromsen släpper förrän man har stannat.
Denna Kaross lyftes på en lastbil på helgerna och körde folk till Norge och lite 
olika platser, under veckorna användes lastbilen till gruskörning. Men när kriget kom blev bilen inkallad  till försvaret, när den var där kvaddades bilen. Busskarossen blev hängande kvar på en loge  och där hade den hängt sedan dess. Bussveteranerna fick nys om att det fanns en som var i mycket bra skick i västra Värmland, de kontaktade ägaren och fick ta den till lokalen i Alster. Nu letas det efter en lastbil från den tiden som den kan monteras på. Karossen har troligen inte gått mera än 300 mil, kriget kom imellan. Den är i super bra skick.




Det blev en åktur med en Renault buss som har gått i stadstrafik i Paris, den är av årsmodell 1936. den är så trögstyrd så de hade en hjälpstyrare som satt bredvid chauffören och hjälpte till att svänga i gatukorsen.

Söndag var det årsmöte, och efter var det grillat med tillbehör och dryck.
Per i Veåa spelade och sjöng och det dansades.



det var en trevlig kväll som blev ganska sen.
måndag morgon kl 09:00 syntes det inte till en enda människa ute. 
Under måndag var det mest att plocka ordning i bussen och lasta in grillen och lite underlägg. det droppade av den ene efter den andra fram på dagen.

Denna buss hade inte så långt att åka till träffen han bor nämligen på Hammarö han hade ca 2 km till oss. Det var den största bussen av alla, med utskutbart sovrum längst bak på denna sida och ett utskut på andrasidan som gjorde mitten delen på bussen ca 1 meter bredare. Mycket trä detaljer inne som var i klarlackad valnöt. 

    //Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar